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Honorable Joseph P. Koval

State's Attorney of Macoup

128 South Broad

Carlinville, Illinois 62626

Dear Mr. Kdval:
This resy

cerning the £ill

request for an opinion con-
in the office of county
._sie incumbent on December 25, 1975.

ired in December 1978. You have asked

- Must a aspecial elaﬁtion be ¢alled in Macoupin
- County, Illinois, for the purpose of electing
a successor county clerk to £1i11 the unexpired
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term, and if so, may it be held in conjunction
with the general election to bde held on _ :
Rovenber 2, 197672

Section 25«11 of The Election Code as amended by
. Publie Act 79-118 (1ll. Rev. Stat, 1973, ch. 46, par. 25-11,
as amended) provides in part as follows:

" . we

When a vacancy occurs in any county which
is not a home rule unit in any elective county
or gzminct office at any time before the
expiration of the term of such vacant office,
such vacancy shall be filled within 60 days
by appointment of the county central committee
of the political party of which the incumbent
was a candidate at the time of his election.
'mo,afpoimm shall be a member of the same
political party as the person he succeeds was at
the time of his election, and shall be otherwise
eligible to serve in the office vacated. The
appointee shall serve until the next general,
county or precinct election when a successor
shall be elected for the unexpired term or a
full term as the case may require. If a
vacancy occurs in any such office to which the
incumbent was elected other than as a candidate
of a political party, the presiding officer of the
county board, with the advice and consent of the
county board, shall, within 60 days of the date
the vacancy occurs, appoint some person, possessing
the gqualifications for such office, to serve until
the next general, county or precinct election
vhen a successor shall be elected for the unexpired
term or a full term as the case may require.

* R > _ 0
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Under this Act it is clear that a special election
must be held to £i11 the unexpired term and that it must be
filled at the next general or county election. A special
election is simply one held at other than regularly recurring
intervals, and even though it is not a general election, it may
be held at the same time as a general election., If tha.ne:te
such election is on November 2, 1976, then the special election
may be held in conjunction with the general election on that
date. See opinion No., 8973, issued September 24, 197S.

Your second question is: '

ot Tt Py e, b e

to be voted on at said special general election?

| X am of the opinion that a special primary election

must be held to nominate candidates for the office. See
opinion No. 5-735, issued April 17, 1974. In that opinion I
stated that it is necessary to give notice of the special
primary election at least 114 days before the election, a
conclusion which you question. Under section 7-12 of The
Election Code (Ill. Rev. Stat. 1973, ch. 46, par. 7-12)
candidates for the nomination may ﬁli_s their petitioxi' not
more than 99 nor less than 92 days prior to the date of the
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primary. Under section 7-61 (I11. Rev. Stat. 1973, ch. 46,
par. 7-61) notice of the primary must be given 15 days prior
to the maximum time provided for the £iling of "petiﬁi@ns.
Since the candidates have only 6 days during which to file,
the 61 days required for certification by the State Board of
Elections under section 7-60 (Ill. Rev. Stat. 1973, ch. 46,
par. 7-60) can run concurrent with the 92 day period. The
time for canvasing the primary retums can m duting the
seven week period which is xequu'ed ‘between the primary and the
special election. (Ill. Rev, Stat. 1973, ch. 46. par 7=5.)
I, therefore, confirm the conclusion expressed in opinion
No. s~1.35.

Your third and fourth cquestions are:

Is the Macoupin County central committee of

the political party of which the incumbent

was a member authorized to £fill the vacancy

existing in the office of county oclerk of

Macoupin County by appointing z county c¢lerk

to serve until December 1978, vhen the regular

texm expires? o

If a person is appointed by the Macoupin County
central committee to £ill such vacancy, for how
long a period of time does such person serve?
 Under the portion of section 25-11 quoted adove,

it is clear that the appointee will serve only until the next
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general or coﬁney election which will be in November 1976,
unless there is an earlier county election. '
Your fifth question concerns the application of
section 7-8(c) of The Election Code (Ill. Rev. Stat. 1973,
ch, 46, par. 7-8(c)), which provides in part as follows:

"# # * In the organization and proceedings

of the county central committee, each precinet

committeeman shall have one vote for each

ballot voted in his precinct by the primary

electors of hia party at the primary at which

he was elected; * ¢ & © '

The first part of your fifth question is as follows:

Is the county central committee authorized

to establish, in accordance with its own

rules, a different method of voting, such

as giving each precinct committeeman one

vote regardless of the number of total votes

cast in the precinct at the primary election

at which the committeeman was elected?

I am of the opinion that the county central committee
rust act in accordance with the quoted statutory provision.
There is no authority to establish a different method of voting.
See opinion No. $-961, issued September 10, 1975,

. The second and third parts of your £ifth question

. oan be paraphrased as follows:
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Assuming there are more than two candidates,

is the number of votes required to effect

an appointment a majority of the possible

nunber of votes, a majority of votes cast or

a plurality of the votes cast?

There is no statutory provision which provides an
answer to this question. As I stated in opinion No. 8-961.
political parties and their committees are voluntary associations
and, in absence of regnlation by the legislature, may exercise
their power through their own rules, customs, conventions:i
or cavcuges. Thus, I am of the opinion that the central
compittee must determine how it will make its appointment.

Very truly youra,

ATTORNEY GENERAL




